To do list in Bali

Cred în faptul că fiecare are călătoria lui prin viaţă şi că vei găsi pe drum ceea ce îţi este menit ţie să trăieşti. Însă, pentru cei care au nevoie de o mâna de idei, am detaliat mai jos propunerile mele pentru o săptămâna pe insula.

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Cred în faptul că fiecare are călătoria lui prin viaţă şi că vei găsi pe drum ceea ce îţi este menit ţie să trăieşti. Însă, pentru cei care au nevoie de o mâna de idei, am detaliat mai jos propunerile mele pentru o săptămâna pe insula.

Prima zi în Bali trebuie începută la un spa cu un full body masaj, ayurvedic masaj, flower bath, facial treatment sau cream bar (tratament pentru par). Toate sunt la fel de minunate şi reprezintă cel mai bun prim contact cu oamenii locului şi priceperea lor atât de naturală de a te face să te simţi mai important şi mai frumos decât te ştii.
Mergi apoi şi serveşte o cafea balineza luak, ghimbir sau cocos. Gustul acestor cafele nu se compară cu nicio altă cafea. Mănâncă un Nasi Goreng (la alegere cu pui, fructe de mare sau vegetarian) şi încheie cu un fresh de avocado cu ciocolată.
Cuvântul de ordine în Bali este „Negociază!„. Orice. Oriunde. Dar fă-o fin, delicat şi cu zâmbetul pe buze, balinezii nu se pot compara cu turcii la acest capitol.
Negociază un taxi (maşină, nu motorbike) pentru o plimbare full day la Tampaksiring (templul purificării cu apă), spectaculoasele plantaţii de orez şi cafea şi încheie ziua cu cel mai frumos apus de soare la Templul Tanah Lot. N-ar trebui să te coste mai mult de 700.000 rupiah (aproape 50 dolari).
Ziua 2. Mergi să vezi cascadele. Sunt de o frumuseţe absolută iar dacă înoţi, baia în apa rece îţi va plăcea la nebunie. Încheie seara privind apusul de pe sky-barul Moonlite din Seminyak. Este pe malul marii, chelnerii sunt super prietenoşi, au nişte cockteiluri delicioase iar muzică este de 10.
Dacă nu vrei să rămâi în Seminyak, poţi lua un scuter-taxi până în Canguu (staţiunea alăturată) unde vei găsi nişte frumuseţi de terase cu muzică live şi alte distracţii.
Ziua 3. Ubud. Sunt o groază de lucruri de făcut aici, motiv pentru care merită cel puţin 3 zile de şedere. Templul Maimuţelor este o bucată spectaculoasă de junglă, plină de maimuţe de care nu trebuie să te temi dar cu care nici să fii prea prietenos. Ţine minte că atunci când îţi arăţi dintii unei maimuţe, ea înţelege că îi declari război şi te poate ataca, aşa că ai grijă să n-ai zâmbetul prea larg. Mergi la ele pregătit cu baby-banana de care nu se satură niciodată şi pregăteşte-te pentru o interacţiune super haioasă cu acest animal simpatic.
Fă-ţi timp să mergi în Ubud Market, locul ideal de făcut shopping pentru că totul se negociaza şi poţi face câteva achiziţii de lucruri foarte frumos lucrate la preţuri de neegalat. De la haine din bumbac organic, in, mătase, bambus, până la picturi, sculpturi, lucruri pentru casă şi altele. Pentru cosmetice naturale, home-made, încearcă magazinul Cantik (cuvânt care în limba lor înseamnă „frumos”) situat la doar câteva minute de Market.
Dacă te încadrezi ca timp, chiar vizavi de Ubud Market este Ubud Palace unde, seară de seară, la 19:30 te poţi transpune în cultura balinezilor urmărind spectacolul de dans balinez care e o combinaţie unică de teatru, dans şi muzică.
Dacă îţi place, încearcă o şedinţa de yoga la Yoga Barn (recomand ecstatic dance, women circle sau prana yoga).
Poţi cina oriunde, mâncarea e la fel de bună. fără excepţie, însă cele mai frumoase view-uri le vei găsi la Bridges, Lotus Cafe şi Luna.
După cină, mergi la Cubana, un loc mic şi modest dar plin de energie, dans cubanez cu instructori şi muzică live cu trupa din Cuba. Împrejur sunt multe alte pub-uri, toate cu muzică live şi petreceri cu tematică.
Lângă Ubud, la aproximativ 30 min cu scuterul, există o bucată de rai care se numeşte Jungle Fish. Acest domeniu are camere de cazare la nişte preţuri exagerat de mari, restaurant, piscină de tip infinity-pool, o terasă superbă şi un peisaj care te lasă fără cuvinte. Intrarea costă în jur de 15 euro, bani de care poţi consuma mâncare şi băutură. Poţi face plajă şi respira un aer ca niciun altul. Este un must să ajungi acolo!
Ziua 6 (presupunând că ai stat 3 în Ubud). Bucură-te de o zi de plajă în Sanur. Apă curată, nisip fin, nori pufoşi şi mulţi turişti care vin pentru surfing.
Îţi recomand ca ora 6 dimineata să te prindă în largul mării că să te bucuri de o plimbare cu barca în tandem cu delfinii. Şi nu lasă asta să fie tot spectacolul! Continuă cu o plimbare cu calul pe plajă (se face până în ora 9), de poze se ocupă însoţitorii.
Şi, indiferent în ce parte a insulei eşti cazat, aventurează-te la un răsărit de soare văzut de pe vulcanul Batur. Nu vei regreta nicio secundă deşi urcarea nu e tocmai floare la ureche. Ce pot spune din experienţa mea este că răsăritul nu e pe atât de magnific pe cât e drumul până în vârf. Iată de ce! Se pleacă la miezul nopţii (vei fi luat de la hotel la o ora prestabilită) astfel încât, la 3 dimineata toată lumea să fie dotată cu lanterne şi instrucţiuni. Urcarea se face pe o cărăruie îngustă, în şir indian, doar la lumina lunii şi a lanternelor. E un moment care mie mi-a lăsat multe emoţii şi una dintre cele mai frumoase amintiri. Când priveşti în urma ta şi vezi o şerpuiala de luminiţe în cadrul acela feeric înconjurat de fascinantele orezării, pur şi simplu se imprimă in tine această imagine la care nu vei vrea să renunţi niciodată.
Ajuns în vârful vulcanului, încep pregătirile pentru micul dejun: ouă fierte la vulcanul încă activ, pâine şi cafea. Modest dar gustos. Desigur că nu pot lipsi de acolo vizitatorii locului, maimuţele. De toate mărimile, cu pui în braţe, cu ochii mari multă îndrăzneala, te poţi trezi fără bucata din mâna. Răsăritul soarelui, mirosul de cafea caldă, zecile de maimuţe din jurul tău şi peisajul de acolo de sus vor face din această experienţă una de păstrat în suflet.

Acestea sunt recomandările mele. Desigur, există multe alte atracţii: plimbarea călare pe elefant, habitatul animalelor (zoo), galerii de sculptură, pictură, fotografie, plajele vecine, Lembogan, etc.

Îţi doresc să te bucuri cu multă conştientă de tot ce are special această insula!

Abonează-te la newsletter!

Rămâi la curent cu cele mai noi știri

Articole similare