Pacea in vreme de furtună

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Dacă nu ai pace este pentru că ai uitat că aparținem unii altora.”. Maica Tereza
Niște vorbe atât de potrivite zilelor noastre pline de acte îngrozitoare de răutate pe care ni le facem unii altora, uneori fără să credem asta.
Ai auzit probabil că pacea vine din tine. Ai auzit și că e necesar să practici că s-o găsești. Îți prezint ceea ce eu am găsit de-a lungul timpului ca idei de a face asta.
1. Dorește-ți Pacea.
Nu-i tocmai ușor să îți dorești să fii conectat cu oamenii pe care tu îi percepi că fiind răutăcioși însă represaliile sunt exact la capătul opus al stării de pace.
Ori dacă îți dorești cu adevărat pacea sufletească, e musai să îți dorești conectarea cu toată lumea, înțelegând că răutatea celorlalți se traduce prin suferință. Nu există oameni răi, ci doar suferinzi.
2. Încearcă să înțelegi.
Când te afli într-un conflict, gândește-te mai mult la celălalt. Care este nevoia lui? Care este teama pe care o trăiește în acel moment? Ce credințe sau valori își apară? Pentru ce se luptă? Iar apoi, crezi că s-ar putea schimba ceva în percepția ta dacă ai înțelege povestea celuilalt? E despre tine sau despre el conflictul generat? 🙂
Încearcă să înțelegi mai bine învățând despre sistemul de valori și credințe al altor culturi din lume (budism, hinduism, taoism, islamism) și vei descoperi că dincolo toate diferențele dintre noi, în adâncul inimilor noastre căutăm cu toții același lucru: să fim iubiți și înțeleși.
Vorbește și poartă-te cu bunătate, respect și compasiune. Asta te va ajuta să îți iei focusul de pe probleme și să creezi conexiune cu ceilalți.
Amintește-ți mereu că nimeni nu s-a născut cu ura în sânge. Ura este 100% învățată.
Nu privi comportamentul defectuos al celuilalt, ci uită-te la suferința sa interioară. Nu înseamnă că îi scuzi felul în care s-a purtat, ci vei începe să îi simți durerea, să simți compasiune și să îl poți ierta.
3. Schimbă direcția din care privești lucrurile.
Gândește mai mult dinspre interior către exterior, la ceea ce ai de oferit decât la ceea ce vrei sa primesti. Cu alte cuvinte, mai puțin „ei îmi fac asta mie” și mai mult „eu fac asta pentru ei”.
4. Observă-ți propriul discurs, propriul fel de a te comporta.
S-ar putea să descoperi că foloseșți inconștient judecăți/critici la adresa anumitor oameni sau anumitor lucruri, expresii care îi pot răni sau inhiba pe alții. Examinează-te, identifică aceste expresii iar apoi află din ce credințe izvorăsc, dacă îți aparțin sau le-ai împrumutat.
Și nu uita: e nevoie de un singur incident că să îți demonstrezi că și tu poți greși/răni fără să vrei. Însă întrebarea cea mai importantă e: vrei să schimbi asta?
5. Alege să găsesti binele din ceilalți.
O meditație plină de iubire te poate învață să faci asta. Adu acolo numele sau imaginea unei persoane și în acea tăcere plină, dorește i bucurie, sănătate, siguranță și iubire. E suficient doar să-ți maginezi cum din inima ta izvorăste un val de energie luminoasă care intră direct in inima acelei persoane.
Începe meditațiile cu cei pe care îi iubești, familie și prieteni. Extinde apoi cercul către colaboratori, colegi sau oameni cu care te vezi din când în când. Trimite-le iubire celor din preajma ta, apoi din sectorul tău, orașul tău, județul tău, până ajungi să trimiți aceste intenții de iubire și bunătate întregului continent, apoi întregii lumi.
Cele mai multe gânduri de iubire au nevoie să fie trimise oamenilor cu care ești în dezacord, dezarmonie sau neînțelegere, oamenilor pe care nu-i suporți sau care te-au făcut să te simți rănit. Vei fi uluit de cât de bine te vei simți la sfârșitul acestei meditații.
6. Ia în atenție părțile comune din tine și cei cu care nu te poți conecta. În ce fel semeni tu cu acești oameni?
Poate că nu împărtășiți aceeași nuanță politică dar amândurora va plac scufundările.
Poate că unuia îi place sportul iar celuilalt confortul canapelei de acasă însă empatizați la fel de bine când priviți un film de dragoste. Poate că unul merge la vânat și celălalt e vegan însă împărtășiți aceeași plăcere de a ajută săracii. Ori poate că unul e ateu și altul foarte religios însă amândurora vă plac întrunirile în familie și pacea de acolo.
Crezi că diferențele ne distanțează? Sau felul în care mintea reacționează la auzul lor?
7. Alege un răspuns plin de pace.
E provocator că într-un conflict să faci o pauză și să vii cu o replică plină de bunătate și de pace dar vei vedea că pe măsură ce faci asta, te vei simți tot mai bine să alegi calea mai inteleaptă. Și s- ar putea să îl inspiri pe celălalt să pună jos sabia și să-și tempereze reacția.
Iar în final, știu că felul în care acționăm poate fi în două feluri: din iubire sau dintr-un strigăt pentru iubire.

Abonează-te la newsletter!

Rămâi la curent cu cele mai noi știri

Articole similare