Ni se întâmplă tuturor să ne dorim lucruri si totuși să nu le facem. Susținem despre ceva că e ceea ce ne dorim însă din spațiul intenției și până în cel al dorinței realizate exista un gol, o prăpastie. Iar dorința noastră rămâne între Aici si Acolo, loc în care rămânem si noi, într-un sentiment de frustrare care în timp se somatizează declanșând chiar boli pe corpul fizic.
Mecanismul de ieșire din aceste conflicte interioare este extrem de simplu: prin Conștientizare.
Exista 7 niveluri de conștientizare iar în momentul în care ai identificat cel pe care te situezi, schimbarea deja se produce.
- Primul nivel este modelul de tip animal, cel la care gândim foarte putin (spre deloc 🙂 ) și dăm vina pe alții, pe orice și oricine e împrejur. Este nivelul la care nu știm altceva decât să reacționăm. Nu ne întrebăm nimic, de unde sau cum, ci doar găsim vinovați pentru ce nu ne place.
- Al doilea nivel este cel de masă, cel în care întrebăm în stânga si-n dreapta cum ar face alții, motivul fiind în realitate lipsa de intuiție si încredere în noi înșine. La acest nivel, facem ce face toată lumea, efectul de turmă dându-ne un fals sentiment de siguranță. Ne menținem în acest fel laolată cu masa, intr-o numită “normalitate” si având rezultatele pe care le are toată lumea.
- Următorul nivel este cel aspirațional, adică spațiul în care apare dorința de a face mai mult, de a părăsi turma. Este și nivelul cel mai frustrant pentru că apare dorința de mai mult, de altfel, dar singura strategie pe care o avem este speranța. Limbajul specific este “într-o zi” dar n-avem idee când va fi acea zi :). În acest punct, se pune următoarea întrebare celebră: “Ori un pas înainte spre evoluție, ori unul înapoi spre siguranță?”
- Cei care aleg pasul înainte, lucru care înseamnă acțiune, ajung pe nivelul exprimării individuale. Aici vor experimenta neîncrederea, loviturile, căderile, nesusținerea celorlalți, teama și descoperirea de a nu ști principiile de funcționare potrivite. Tendința va fi aceea de a ne întoarce la turmă și a căuta vechile armuri care dădeau sentimentul de comoditate, de ușor. Însă greșeala de a reveni la nivelul de bază nu face decât să întărească vechi tipare mentale și să ne scoată din acțiune. E cel mai dur nivel dar și cel care crește ființa prin modul în care o expune și o face vulnerabilă, adică gata de următorul nivel.
- Nivelul disciplinei – acesta este momentul asumării. În mod sigur nu oricine e pregatit pentru acest nivel dar cei care își doresc creșterea, atingerea celor mai arzătoare dorințe lăuntrice, aceia acceptă faptul că asta implică perseverență, ordin si execuție.
- Nivelul experienței, cel în care nu e totul perfect dar cel care dă sentimentul de înțelegere. O întelegere calmă și relaxată, cu toate tool-urile cunoscute și implicit cu atitudinea învingătorului.
- Iar ultimul și totodată cel mai înalt este nivelul măiestriei, cel al cărui nume îl definește. Aceasta este dimensiunea înțelepciunii reale, a clarității și a ușurinței de a îndeplini chemările cele mai subtile ale ființei noastre. Intuiția funcționează perfect, sentimentul de fericire e permanent, nicio convingere mentală limitată nu mai poate locui in noi.
Un exercitiu extraordinar, schimbător de sens și viață, este acela de a identifica prin sinceritate si întrebările potrivite ce anume ne face cu adevărat fericiți si ce program ne ține pe loc din a ne realiza dorințele și a aduce împlinirea în ariile vieții noastre :).