Cat e adevarat din ce spui ca-ti doresti?

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ni se întâmplă tuturor să ne dorim lucruri si totuși să nu le facem. Susținem despre ceva că e ceea ce ne dorim însă din spațiul intenției și până în cel al dorinței realizate exista un gol, o prăpastie. Iar dorința noastră rămâne între Aici si Acolo, loc în care rămânem si noi, într-un sentiment de frustrare care în timp se somatizează declanșând chiar boli pe corpul fizic.

Mecanismul de ieșire din aceste conflicte interioare este extrem de simplu: prin Conștientizare.

Exista 7 niveluri de conștientizare iar în momentul în care ai identificat cel pe care te situezi, schimbarea deja se produce.

  1. Primul nivel este modelul de tip animal, cel la care gândim foarte putin (spre deloc 🙂 ) și dăm vina pe alții, pe orice și oricine e împrejur. Este nivelul la care nu știm altceva decât să reacționăm. Nu ne întrebăm nimic, de unde sau cum, ci doar găsim vinovați pentru ce nu ne place.
  2. Al doilea nivel este cel de masă, cel în care întrebăm în stânga si-n dreapta cum ar face alții, motivul fiind în realitate lipsa de intuiție si încredere în noi înșine. La acest nivel, facem ce face toată lumea, efectul de turmă dându-ne un fals sentiment de siguranță. Ne menținem în acest fel laolată cu masa, intr-o numită “normalitate” si având rezultatele pe care le are toată lumea.
  3. Următorul nivel este cel aspirațional, adică spațiul în care apare dorința de a face mai mult, de a părăsi turma. Este și nivelul cel mai frustrant pentru că apare dorința de mai mult, de altfel, dar singura strategie pe care o avem este speranța. Limbajul specific este “într-o zi” dar n-avem idee când va fi acea zi :). În acest punct, se pune următoarea întrebare celebră: “Ori un pas înainte spre evoluție, ori unul înapoi spre siguranță?”
  4. Cei care aleg pasul înainte, lucru care înseamnă acțiune, ajung pe nivelul exprimării individuale. Aici vor experimenta neîncrederea, loviturile, căderile, nesusținerea celorlalți, teama și descoperirea de a nu ști principiile de funcționare potrivite. Tendința va fi aceea de a ne întoarce la turmă și a căuta vechile armuri care dădeau sentimentul de comoditate, de ușor. Însă greșeala de a reveni la nivelul de bază nu face decât să întărească vechi tipare mentale și să ne scoată din acțiune. E cel mai dur nivel dar și cel care crește ființa prin modul în care o expune și o face vulnerabilă, adică gata de următorul nivel.
  5. Nivelul disciplinei – acesta este momentul asumării. În mod sigur nu oricine e pregatit pentru acest nivel dar cei care își doresc creșterea, atingerea celor mai arzătoare dorințe lăuntrice, aceia acceptă faptul că asta implică perseverență, ordin si execuție.
  6. Nivelul experienței, cel în care nu e totul perfect dar cel care dă sentimentul de înțelegere. O întelegere calmă și relaxată, cu toate tool-urile cunoscute și implicit cu atitudinea învingătorului.
  7. Iar ultimul și totodată cel mai înalt este nivelul măiestriei, cel al cărui nume îl definește. Aceasta este dimensiunea înțelepciunii reale, a clarității și a ușurinței de a îndeplini chemările cele mai subtile ale ființei noastre. Intuiția funcționează perfect, sentimentul de fericire e permanent, nicio convingere mentală limitată nu mai poate locui in noi.

Un exercitiu extraordinar, schimbător de sens și viață, este acela de a identifica prin sinceritate si întrebările potrivite ce anume ne face cu adevărat fericiți si ce program ne ține pe loc din a ne realiza dorințele și a aduce împlinirea în ariile vieții noastre :).

Abonează-te la newsletter!

Rămâi la curent cu cele mai noi știri

Articole similare